Krofian zakoupil sportovní vozíček pro chlapce po obrně

Ve společnosti Krofian si uvědomujeme, že ne každý má v životě to štěstí a narodí se zdravý nebo v té bohatší části světa. Proto vedení i zaměstnanci firmy vnímají jako svou povinnost a společenskou odpovědnost pomáhat druhým a přispívat tak alespoň trochu k lepší společnosti. V září tak zakoupili invalidní vozíček pro Petra Živsu.

Každý rok vedení firmy uvolní částku, která je charitativním výborem rozdělena na jednotlivé projekty v průběhu daného kalendářního roku. Charitativní výbor tvoří náhodně zvolení zaměstnanci ze všech oddělení firmy. Každý člen tohoto výboru může sám přijít s konkrétním projektem. O finální výši příspěvku na jednotlivé projekty rozhoduje vždy celý charitativní výbor. Většina finančních prostředků je směřována do projektů z našeho regionu, tedy okres Česká Lípa nebo Liberecký kraj. Finanční i materiální pomoc je směřována na konkrétní osoby a dary jsou předávány vždy osobně zástupci vedení firmy Krofian a členy charitativního výboru. Společnost Krofian je dlouhodobým partnerem UNICEF a již několik let podporujeme 8 dětí formou Adopce na dálku. V roce 2019 byl stanoven budget pro charitativní projekty ve výši 500 000 Kč. Zatím posledním realizovaným projektem (ale ne posledním v letošním roce) bylo předání speciálního invalidního vozíčku Petru Živsovi. Petr se narodil v září 2001 v nemocnici v České Lípě. I přes naprosto bezproblémové těhotenství došlo při porodu ke komplikacím (asfyxie, resuscitace), v jejichž důsledku je postižen dětskou mozkovou obrnou, ke které se později přidala epilepsie. Petr je po tělesné stránce zcela nehybný. Skvěle ale vnímá a díky alternativním metodám komunikace (oči, otáčení hlavy) se dorozumívá s nejbližším okolím. Žije v obci Sloup v Čechách se svými rodiči, mladší sestřičkou a bráškou. Na několik hodin denně navštěvuje speciální školu pro zdravotně postižené v České Lípě, kde se vzdělává pod dohledem Speciálního pedagogického centra pro zdravotně postižené v Liberci. To pro něj připravilo speciální vzdělávací a integrační program. Miluje vaření, hudbu a zábavu v jakékoliv podobě. Po dohodě s rodinou Živsových se charitativní výbor společnosti Krofian rozhodl pro zakoupení speciálního invalidního vozíčku. Tento vozíček umožní Petrovi i pohyb po nezpevněných cestách a pobyt venku i v nepříznivých klimatických podmínkách (součástí výbavy je zimní vak a nepromokavá úprava). Díky novému vozíčku tak může rodina Živsových realizovat více rodinných výletů do přírody, sportovních aktivit a zapojit Petra i do činností, které díky svému handicapu se starým vozíčkem nezvládal. Vozíček v ceně 65 000 Kč jsme předali osobně v prostorách firmy.